Folkungakyrkan tidigare Salemkyrkan

Bild 1. Vy från Folkungagatan

Bild 2. Entrén med 7 imponerande steg.

Salemkyrkan, tidigare Salemkapellet, är en kyrkobyggnad på Folkungagatan 90 på Södermalm.

Kyrkobyggnaden i kvarteret Soldaten uppfördes 1877-78 åt Stockholms andra baptistförsamlings. Initiativtagare var Anders Wiberg som genom en resa till England skaffat intressenter för bygget. Arkitekt var Johan August Westerberg. Den invigdes 5 januari 1879 och benämndes då Salemkapellet. Den byggdes i två våningar av liggande timmer som flottades till Klara sjö och sedan reveterades. En trappa leder upp till de tre rundbågade entrédörrarna, och det övre planet har fem grupper med tre smala rundbågade fönster. Mindre kupoler i hörnen flankerar den låga fronton en mot Folkungagatan. Kyrksalen rymde 778 platser, inklusive läktarna som omger tre av kyrkorummets sidor. Fondväggen har en absid med ett omstrålat förgyllt kors och en duva. På övre våningen finns en samlingssal för 120 personer.

Vid sekelskiftet 1900 bedrev kyrkan söndagsskola med upp till 1 000 barn. Nuvarande takarmatur, bänkinredning och målning tillkom vid en restaurering av kyrksalen 1939. 1954 bytte man namn till Salemkyrkan.

Under 1990-talet slogs församlingarna i Salemkyrkan samman med Ebeneserkyrkan (som 1883 brutit sig ut ur Stockholms södra baptistförsamling) och bildade Södermalms Baptistförsamling. Denna församling upphörde 2011 och fastigheten såldes till Elimkyrkan på Östermalm som efter renovering flyttade sin verksamhet till Folkungagatan.

Salemkyrkan fick med den nya församlingen som ägare 2013 namnet Folkungakyrkan. (Källa Wikipedia)

Stängt för kommentarer.