Alsnögatan vid Tegelviksgatan

Vad jag tycker: Ett stycke förort med ”klass” byggt i den norra delen av Hammarbyhamnen. Stel och tråkig upplever jag denna byggnation. Men det finns ju värre ställen efter hamnen.

Bild 1. Trappan med 6, 8 och 12 steg leder från en gångväg, vilken går bakom husen på Tegelviksgatan, upp till Alsnögatan och skapar på så vis en passage för de som kanske har ingång till sitt boende invid Mandelparken. Huset till höger är samma hus med  balkonger på bild två.

Bild 2 och 3. Samma trappa, 12 och 11 steg, fotograferad ur två olika vinklar. Varför jag har gjort så? Jo, för att på bild 3, skymtar i bakgrunden Hovings malmgård.

Sammanlagt 49 steg.

Hovings malmgård (även kallad Hiertas malmgård) är en tidigare malmgård vid nuvarande Tegelviksgatan 13, nära Danvikstull på Södermalm. Gården uppfördes 1770 av färgaren Carl Gustaf Hoving och beboddes mellan 1842 och 1848 av industri- och tidningsmannen, Aftonbladets grundare, Lars Johan Hierta. Gården var då en del av Liljeholmens stearinfabrik fram till 1971. Idag hyrs byggnaden ut som kontor.

På 1770-talet lät färgaren Carl Gustaf Hoving uppföra en ståtlig malmgård vid norra stranden av Hammarby sjö. Han ägde även kvarnen Klippan som stod på nuvarande Danviksklippan. Det var en s.k. holländare, vilket betyder att kvarntoppen med vingarna kunde vridas till rätt vindriktning medan själva kvarnbyggnaden stod stadigt på berget. Kvarnen användes för malning av färg till Hovings färgeri. Byggnaden revs 1903. Malmgården ritades av arkitekt Casper Christian Friese i en nyklassicistisk stil.

Byggnaden kallas även ”Hiertas malmgård”, efter chefredaktör, Lars Johan Hierta. Han var även industriman och pionjär att i Sverige tillverka stearinljus. Produktionen började 1839 i Liljeholmen och företaget fick heta Liljeholmens stearinfabrik.

Redan några år senare flyttade Hierta tillverkningen till malmgården vid Hammarby sjö. Senare uppfördes i flera etapper stora tillverkningslokaler norr om malmgården, som då ingick i fabriken och var bland annat ingenjörsbostaden. En minnestavla ovanför huvudingången förklarar: ”Lars Johan Hierta fabrikens grundare bodde här 1842-1848”. Att Hierta lämnade malmgården 1848 var en följd av engagemanget i den sidenfabrik, som han lät uppsätta på närbelägna Barnängen.

År 1971 flyttade Liljeholmens stearinfabrik sin verksamhet till Oskarshamn. Därefter stod lokalerna tomma några år tills alla hus på fabriksområdet revs 1975-1976, med undantag för Hovings malmgård. På fabrikens plats uppfördes sedermera ett stort kontorshus. Malmgården stod länge obebodd och blev alltmer förfallen och vandaliserad.

Malmgården ägs av Stockholms stad som 1979 lät genomföra en genomgripande renovering. Byggnaden hyrs numera ut som kontor. I ramen för omdaningen av Norra Hammarbyhamnen uppfördes kring malmgården i början av 2000-talet ett stort antal bostads- och kontorshus. (Källa: Wikipedia)

 

Dina väl valda ord här